Центриране

За нас

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “ЦАР БОРИС ІІІ-1928” е основано през август 1928 год. От самото си създаване е извървяло пътят на ентусиазма и възрожденския дух на будните съкварталци за творческа, просветителска и артистична изява.

Читалището развива и предлага следните дейности и извънкласни занимания, където:

I. БИБЛИОТЕКА
1.   Библиотека предлага библиотечно информационно обслужване с пълна библиотечна автоматизирана дейност /затворен цикъл – електронна обработка на всички видове библиотечни документи и обслужване на читателите/; Интернет връзка в библиотеката; Интернет – достъп на читателите; Компютърна и размножителна техника в библиотеката; Читалня и фондохранилище; Изключително добре подбран фонд, съобразен с потребностите на широкия кръг от посетители.

II. ПОСТОЯННО ДЕЙСТВАЩИ КОЛЕКТИВИ:
2.  ХОРЪТ НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА с диригент Адриана Благоева  при читалището е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

3. ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ “БАЛКАН” при читалище с ръководител Кирил Чирпанлиев е основан през 1954 г.
III. ШКОЛА ПО ЕЗИЦИ
4.  Забавачката – с изучаване на английски език;
5.  Курсове по английски език – І, ІІ, ІІІ, ІV нива английски за деца до V-и клас;

IV. ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА
6.  Музикален кабинет /Музикална работилница „Ph.D”/ – с единствената по рода си школа по поппеене, пиано, солфеж, класическа китара, компютърна и електронна музика;

7.  Балетно студио „О`DETTA“ – класически балет;
8.  Изобразително изкуство с подготовка на деца за средните специални училища и много сериозна работа с деца с Кохлеарен имплант;

V. НОВОСЪЗДАДЕНА ДЕЙНОСТ
9.  2000-а година създадохме Център за обучение и рехабилитация на деца с тежко увреден слух, след Кохлеарна имплантация /КИ/ с ресурса на читалището, в помощ на родители и специалисти за по- ефективното им развитие и интегриране в нормална среда.