Центриране

За нас

Пето вечерно  училище  е създадено през 1954 година, за да отговори на нарастналите потребности на работещите млади хора  от образование. Съхранява добрите традиции на българската просвета и се развива в синхрон с модерните тенденции за европейско образование. Педагогическият състав се състои от преподаватели с висше образование, степен „Магистър“, които имат богат опит за работа в нестандартни ситуации. В преподаването се използват възможностите на съвременните информационни и комуникационни технологии. Езиковото обучение е по английски и руски език.
5. Вечерно средно училище  „Пеньо Пенев“ – град София, район „Възраждане“, предлага възможност за завършване на основно и средно образование на хора, навършили 16 години. Обучението не е специализирано , което означава, че се изучават всички общообразователни дисциплини /български език и литература, математика, руски език, английски език, информатика и информационни технологии, история, география, химия, физика, биология и предмети от философския цикъл/, разпределени по учебен план в задължителна подготовка и избираема подготовка.
Училището предлага следните форми на обучение:

1. Вечерна форма на обучение – присъствена форма, учебните часове се провеждат от 17.20 до 21.30 часа . Учебната година започва на 15. септември и е с продължителност на учебните занятия до 15. юни за прогимназиален етап и до 30. юни за гимназиален етап на образование;

2. Задочна форма на обучение  – присъствена форма , с  намален брой учебни часове , които се провеждат от 17.20 до 21.30 часа два дни в седмицата . Завършването на  клас е след  полагане на писмени изпити за годишна оценка. Учебната година започва на 15. септември и завършва до 30. юни. Писмените изпити са разпределени  в няколко последователни сесии, като са предвидени дати и за поправителни изпити.

3 .Индивидуална форма на обучение – само  за ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, не могат да посещават учебни занятия.
Продължителност на обучението за придобиване на средно образование – четири години. Средно образование получават учениците, положили успешно държавни зрелостни изпити.

Новини

Документи при завършен етап:

1. Свидетелство за основно образование

2. Диплома за средно образование /валидна за всички висши учебни заведения в България и в чужбина /

3. Удостоверение за завършен гимназиален етап след 12 клас /за ученици, които се отказват от полагане на зрелостни изпити/

18.06.2018г. – На официална церемония за връчване на годишните награди

за принос към столичното образование бе награден

Асен Матеев ръководител направление ИКТ от 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“

Наградата за принос в сферата на информатиката и информационните технологии

бе връчена лично от старши експерт Ралица Войнова – РУО София град.

В 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“ за пръв път в образователната система на България се изпробва и прилага камера за 360 video

Донесена с благодарност, изядена с удоволствие! 1

1

 

 

 

Иновативни технологии в образованието – 8.05.2018г.

В компютърната зала на 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“ бяха демонстрирани технологиите MYO, NeuroSky, Leap Motion. Лекторът Матеев лансира своята визия за иновативно образование, а именно: в центъра на образователната система са децата и необходимостта им от знания за реализиране в тяхното време; необходимостта от интелектуално израстване на учителите на световно ниво. (ние сме родени в България, живеем в Европа, но все пак сме граждани на света и световното познание трябва да е стъпалото, на което да стъпят нашите ученици.) Най-голям интерес за малките и пораснали деца беше Leap Motion.

Презентация и програма от събитието може да изтеглите от тук >>изтегли<<

 

На 12.03.2018г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ се проведе урок по родолюбие.  Бе представен нов родолюбив проект, обединяващ художествено-документални филми за българските национални герои. Васил Левски и Христо Ботев в класната стая.
Ето какво сподели Искрен Красимиров на излизане от училището:
Тази вечер във Вечерна гимназия „Пеньо Пенев“ в София имах едно различно преживяване. Свикнах да вълнувам и разчувствам децата на България. Но когато видиш възрастните ученици във вечерното школо да плачат за Героите ни, ти се чувстваш Горд! Браво на цялото ръководство на столичната гимназия, браво на всички ученици! Оставате завинаги в сърцето ми и скоро вярвам, че ще се видим пак! За повече информация Незабравимата България

 

 
 
 

На 22.01.2018 г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ по инициатива на Анна Маркова –  Директор и Асен Матеев – РНИКТ се състоя дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“.
Гости и участници в нея бяха г-жа Савина Савова – кмет на район “ Възраждане“ и Ралица Войнова –старши експерт от РУО -София-град.
В залата имаше и представители на Фондация “Света Петка“ – Мая Пангелова, Генади Матвеев, както и представители на Union interactive.
В дискусията се включиха колеги учители от 145 ОУ “Симеон Радев“, 101 СУ “Бачо Киро“,  5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ и ученици.
Асен Матеев демонстрира:
Тема 1: Разчупване на рамките 2D -3D (Matthew Weathers). 
Тема 2:  Представяне на учебно съдържание с Paint3D, 3D Builder.
Тема 3: Домашна работа с добавена виртуална  реалност (Live Coloring).
Тема 4: Структуриране и създаване на интерактивен учебен ресурс с пълна виртуална реалност (за виртуални очила).

 

 

Отзиви за мероприятието на 22.01.2018г.:

 

„Дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“ в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев““

РУО- София-град: прочетете повече ->>тук<<-

5 ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ В СОФИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО

Район „Възраждане“ прочетете повече ->>тук<<-

 

„5-ТО ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО УСПЯВА ДА Е РАЗЛИЧНО И МОДЕРНО“

Списание БИЗНЕС КЛУБ прочетете повече –>тук<–

 

Windows 3.11 – Технологии, история и един учител

За повече информация последвайте линка –>>>кликни тук <<–

 

 

София-позната и непозната- тове е мотото на нашата екскурзия в един зимен, дъждовен и студен ден на декември.

Началото е пред храм-паметник Александър Невски. Следва поклон пред гроба на Иван Вазов, пред паметника на незнайния воин и снимка под наблюдателния и строг взор на Самуил.

  След това потъваме в потайностите на подземията на „Света София“, където е топло, сухо и потайно. И много интересно, затова слушаме беседата с интерес и внимание.

 

Въпреки дъжда чакаме търпеливо и разглеждаме стенописите на Боянската църква.

 

 

В НИМ разглеждаме експозициите, снимаме се пред буквите и завършваме в класното училище. И се чувстваме добре на чиновете, но с притеснение гледаме към затвора за непослушните и си тръгваме доволни и спокойни, че нас не ни чакат подобни наказания.

Сега си мислим, че София вече ни е по-позната. А и тя ни познава повече

 

 

6 юни 2017г.

Благодарение на Иван Александров Сапунджиев – 8а клас и Захари Василев Василев – 10а клас училището вече има ВЕЛОПАРКИНГ.

zspace1

 

Гледай репортажа с виртуални очила vr

 

Виртуалната реалност (ZSpace) в 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“

На 16.01.2017г. фирмата UNION INTERACTIVE представи презентация на тема:

„Виртуална реалност от ново поколение в образованието“ -ZSpace.

 

zspace1

Бяха разгледани видовете виртуална реалност и възможностите за интегрирането им в образованието.

Основната идея за интегриране на виртуалната реалност в образованието е създаването на STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) лаборатории в училищата.

zspace1

Бе представена станция за виртуална реалност „All -IN-ONE“

zspace1

На презентацията писъстваха представители на компютърни фирми и учители от различни столични училища, както и ученици от вечерната гимназия.

zspace1

Към мероприятието бе заявен интерес и от нашите приятели от 1000 стипендии.

zspace1

 

За любопитните ето няколко линка за виртуалната среда ZSpace

zSpace Intro

The New zSpace for Education

Space VR in K-12 Education

След презентацията желаещите имаха възможност да изпробват виртуален шлем и уроци разработени за виртуална реалност с телефон.

 

zspace1

 

 


На 21. март 2015 година ученици от осми, десети и единадесети клас и техните преподаватели по история , философия и литература проведоха изнесен урок по история в Националния археологически музей в София. Какво видяха и научиха можете да видите от техните презентации.

Презентациите можете да видите ТУК.изтегли<<<


На 25 февруари 2015 година директорът на 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ представи пред столични директори и експерти от РИО София-град добри педагогически практики за ефективна работа в интеркултурна среда , прилагани от учителите в 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ .


Презентацията можете да видите