Центриране

За нас

ЕСПА е образователен комплекс, състоящ се от: детска ясла (1-3 години), детска градина (3-5 години), подготвителен клас (5-6 години), начално училище (7-11 години) и основно училище (11-14 години). В момента в ЕСПА се обучават повече от 220 деца.

Създадена през 1992, вече 20 години ЕСПА успешно дава своя принос в изграждането и възпитанието на високообразовани, толерантни и хуманни личности. Репутацията на училището почива не само върху неговите солидни традиции и славата на завършили образованието си в него, а и на новаторския му дух.

Възпитаниците на ЕСПА получават образование и диплома, които им дават достъп до най-престижните учебни заведения както в България, така и по света. Те са многостранно подготвени млади хора, на които ЕСПА дава възможност да развият всички аспекти на своя потенциал.

Всички те са учениците, научили се да живеят в космополитна среда, запознали се трайно с основите на хуманизма и притежаващи ясно определено чувство за морал. Децата на ЕСПА растат в интелектуално стимулираща среда, сред приятелска атмосфера, в отворено за новото време училище, в което се чувстват обичани и щастливи.

Тук децата получават:

– съобразено с възрастта академично предизвикателство, което дава възможност на всеки ученик да реализира собствения си потенциал.
– голямо разнообразие от спортни, музикални, театрални и други извънкласни занимания, които помагат на децата да развиват интересите си и да се научат да работят в екип.
– ред, топли грижи и внимание – атмосфера, в която децата придобиват ценни културни навици, научават се на социално поведение, чувстват се сигурни и равностойно оценени.

Те сами нарекоха училището си “училище на радостта” (Марина Тачева) и “осмото чудо на света” (Яна Калчева).

Изкуство


Децата в „ЕСПА“ избират между 15 възможности да развиват своите интереси в областта на изкуствата.
Всеки ученик избира две ателиета в началото на учебната година. Според показаните дарования екипът от специалисти насочва детето при неговия избор. Провеждат се в последните два часа на ден сряда – организиран като разтоварващ за децата. В края на годината всяко ателие излиза с готов творчески продукт.
– Децата от ателието по журналистика подготвят издаването на училищния вестник “ЕСПАР”.
– Ателието по телевизионна журналистика, ръководено от доц. Л. Андреева, ежегодно реализира свой видеофилм.
– Вокалната ни група под ръководството на акад. Христо Недялков вече издаде два компактдиска.
– Ателието по театър вече десета година е ръководено от проф. Венцеслав Кисьов.
– Ателието по поп музика ежегодно издава свой компакт диск.
– Децата от „ЕСПА“ свирят на пиано и китара, флейта и ударни инструменти.
– Ежегодният календар на „ЕСПА“ е с детски рисунки.
– Ателие скулптура.
– Ателие квилинг – нов и оригинален метод за развиване на творческите потенциали на децата, който е ефектен и достъпен за деца от различна възраст. Квилингът е филигранно изкуство, което изисква търпение и възпитава усет към цветовете и формите; носи удовлетворение на децата и захранва въображението.

Работи се с богата гама от цветове и едно от най-ценните неща в работата с квилинг лентите е провокацията, която се отправя към въображението. В моментите на импровизация квилингът е вид пъзел, а разработването на дадени модели научава децата как да конструират сами своите.

Венец на детската творческа изява е Акт–концертът, на който се представят всички ателиета.

В двадесетгодишната история на училище „ЕСПА“ наградата „ЕСПАР“ сме имали честта да връчат посланиците на Великобритания, САЩ, Япония, Франция, Германия, Швеция, Дания, Холандия, Гърция, Испания, Белгия, Австрия, Полша, Португалия, Унгария, Египет, Венецуела и Куба.

Спорт

Училище „ЕСПА“ има единствената стена за катерене в София. На нея вече трета година провеждаме кръгове за националната купа по спортно катерене.

В „ЕСПА“ преодоляваме хиподинамията чрез активен спорт. Децата тук спортуват не само в часа по физическо възпитание:

Ежедневно: в организираното като спортен час голямо междучасие с треньори по футбол, баскетбол, лека атлетика, волейбол, тенис на маса, таекуондо, катерене, стрелба с лък, фехтовка.

Ежеседмично: професионални тренировки по тенис, плуване, бейзбол, картинг, скуош.

Всяка година:
Ежегодни спортни турнири по всички спортове.
Спортна седмица.
Пролетен крос.

Награди: Възпитаници на „ЕСПА“ са републикански шампиони в своята възрастова група по:
скуош – 2004 г.;
автомоделизъм – 2001 и 2002г.;
ски – 2005 г.;
катерене – 2007 г. и 2012г.

Отборите са чести победители в шампионатите на частните училища по:
футбол – 2002, 2005, 2011г.;
ски – 2003 и 2004 г.;
тенис на маса – 2003г.

Още


„ЕСПА“ е в тясно сътрудничество с едни от най-престижните образователни институции в света: Япония – Токайския университет, Великобритания – Cambridge Education Group, Stowе School, St. Edmunds, International House London, Тайланд – The Regent’s School, чиито директори са били на посещение в „ЕСПА“. Благодарение на тези контакти, нашите възпитаници си осигуриха директен прием в тези най-престижни, образователни институции.

Училището ни е в тясно сътрудничество и с всички дипломатически мисии в страната. Наши чести гости са посланици и дипломати на всички европейски страни.

На тържествената церемония в края на всяка учебна година – Годишните награди ЕСПАР за деца, учители и родители имаме честта да връчват едни от най-ярките представители на съвременното общество и приятели на децата от „ЕСПА“ – посланици, дипломати, учени, творци. Само през изминалата учебна година, за да открият дните на своите страни в „ЕСПА“, училището ни посетиха Техни Превъзходителства посланиците на Япония, Дания, Холандия и Куба. Те подписаха и лично връчиха на тържествена церемония грамотите на най-активните деца.

Експозициите от рисунки, дело на най-малките – децата от подготвителен и първи клас – бяха изложени в посолствата на всяка една от страните.