Центриране

За нас

18 Средно общообразователно училище „Уилям Гладстон“ е училище с над стогодишна история и е наследник на Трета мъжка гимназия, която отваря врати през далечната 1907 г. От първите години на своето съществуване гимназията печели авторитет на реномирано средно учебно заведение, където преподават ерудирани учители специалисти, получили образованието си в Русия, Германия, Австрия и др. Повечето от тях са оставили диря в областта на науката, историята, културата. Между тях са Цветан Радославов, автор на текста на националния химн, проф. Константин Иванов, създал в гимназията практикума и кабинета по физика, поетът Николай Лилиев, композиторът Добри Христов и др.

През учебната 1930/1931 г. гимназията получава статут на образцова и в нея се открива Стажантски учителски институт, който просъществува до 1950/1951 учебна година. По това време училището се превръща от III мъжка гимназия в 18 средно смесено училище. През годините училището няколко пъти сменя името си, докато през 1992 г. става окончателно 18 СОУ „Уилям Гладстон“.

Изучавани езици

Понастоящем 18 СОУ е най-голямото училище в София и страната, в което се обучават 2289 ученици. Сградата, в която се помещава е паметник на културата от първа степен с местно значение. Профилът на училището традиционно се свързва с интензивното изучаване на чужди езици, като през последните 20 години, заедно с европейските езици, се въвеждат и преподават и източни езици (японски, арабски, китайски, корейски, персийски). Именно разнообразието на езици и култури, които се преподават в училището, му придават спецификата, която то има днес.

  • АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
  • АРАБСКИ ЕЗИК
  • ИСПАНСКИ ЕЗИК
  • КИТАЙСКИ ЕЗИК
  • КОРЕЙСКИ ЕЗИК
  • НЕМСКИ ЕЗИК
  • РУСКИ ЕЗИК
  • ФРЕНСКИ ЕЗИК
  • ЯПОНСКИ ЕЗИК

Още

Учителите и учениците на 18 СОУ са много активни в разработването на проекти по различни национални, европейски и международни програми, в които училището ежегодно участва. Уникални за училището са програмите за обмен с Китай и Южна Корея, които се осъществяват ежегодно през последните години.

За своето бъдещо развитие, 18 СОУ залага на развиване и засилване на билингвалното обучение в прогимназиален и гимназиален етап на обучение и превръщането на училището в иновативен и високотехнологичен образователен център за европейски и източни езици и култури.