Центриране

За нас

36 СУ „Максим Горки“ е наследник на първото училище в Красно село, открито през 1915 г. в къщата на Иван Шиндаров. От 1917 г. до 1952 г. училището носи името на генерал Иван Колев – пълководец и патриот, останал в славната военна история на България с участието си в битката при Кочмар, Северна Добруджа през 1916 г. По-късно със средствата на населението е построена сградата на улица „Пирински проход“ № 35. Състояла се е от една монолитна постройка на два етажа. През бурните години на втората световна война учебният процес не е прекъсвал.
Постепенно кварталът се разраства и през 1959 г. е построено ново крило, за да поеме големия брой ученици. Училището дава началото на две нови училища в района.

История

От 1952 г. до днес (повече от половин век) патрон на училището е руският писател Максим Горки – автор от световна величина, формирал литературните мирогледи на творци като Бърнард Шоу, Хърбърт Уелс, Стефан Цвайг и други. Пред сградата на училището има бюст-паметник на Максим Горки, който е единствен в България. Музейната сбирка, посветена на патрона, е събирана повече от 30 години.
Със своята богата история, училището е едно от най-старите в столицата. Доказало е с годините своето качество на обучение. Поколения възпитаници на 36 СОУ „Максим Горки“се развиват успешно във всички сфери на обществения живот, като достигат успехи не само за училището, но и за Република България.

Още

36 СУ „Максим Горки“ продължава работата си по Програмата за училища посланици на Европейския парламент и през новата 2017/2018 учебна година. През предходната учебна година ние бяхме сред първите двайсет училища в България, спечелили възможност за участие в този проект. Целта е все по-широк кръг българи и по-конкретно ученици в гимназиалната степен на обучение да се запознаят с ценностите на Европейския съюз и да се развиват като отговорни и активни граждани. Успешната работа на старшите и младшите посланици бе високо оценена и Информационното бюро на ЕП в България ни връчи почетен плакет.