Центриране

За нас

Днес 45 ОУ Константин Величков е едно от най-големите основни училища в столицата. Със своя професионализъм педагогическия колектив се стреми да го съхрани и развие като едно от добрите, предпочитани и желани училища.

На 25 и 26 април 2015 г. град Ямбол беше домакин на Първи географски фестивал в България с участието на софийския отбор с името „Витоша“, с възпитаници на 45 ОУ „Константин Величков“ и ученици от НПМГ, с ръководител Елисавета Павлова – старши учител по география и икономика в 45 ОУ „Константин Величков“.

Нашият отбор беше съставен от Мария Обретенова /VI б клас/, Орлин Тодоров /VI а клас/ от 45 ОУ и Борислав Дочев /12ж клас /, Кирил Александров/12ж клас / от НПМГ, с капитан Борислав Дочев от НПМГ.

 

История


Отпуснат е терен на улица “Русе”
През 1929 година отваря врати първото училище на квартал “Захарна фабрика”. През различните години то се променя. Започва като първоначално, по-късно се слива с 15-та прогимназия и става 15 ОУ “Константин Величков”. От 1960 година отново е начално, а през 1986 година, когато кварталът придобива сегашния си вид, с повече от 20 000 жители, отново по настояване на родителския актив и живеещите тук , се построи нова сграда, в която и до днес се помещава училището. Школото прераства в основно, а през 1989 година се разви като 45 ЕСПУ с преподаване на английски език. Две години по-късно, поради големия брой ученици се раздели на 45 ОУ и II АЕГ.
От 1955 година до днес номерът му е 45, но патронът неизменно е “Константин Величков”
Днес 45 ОУ “Константин Величков” е едно от най-големите основни училища в столицата. Със своя професионализъм педагогическия колектив се стреми да го съхрани и развие като едно от добрите, желани и предпочитани училища.