Центриране

За нас


Шесто ОУ Свети Никола Стара Загора води своето начало от далечната 1841 година, когато хаджи Господин Славов и Александър Екзарх решили да създадат светско училище в града. Училището е основно от І – VІІ клас с общинско финансиране.

Първи учител е Атанас Иванов, добре обучен, готов да въведе взаимоучителния метод в преподаването.

През годините учебното заведение се помещавало в различни сгради, като в настоящата е от 1966-та година.

Тук са учили Васил Левски, председателят на Старозагорския революционен комитет Кольо Ганчев и братята Михаил и Георги Жекови.

Днес в Шесто ОУ Свети Никола се обучават 1020 деца.

Учебното заведение организира извънучилищни мероприятия, в които учениците участват активно, представяйки се достойно.

В училището се работи по всички национални програми, спуснати от Министерството на образованието. Реализират се и европейски проекти, като един от тях е „Твоят час“, предназначен за реализиране на извънкласни дейности в различни области, както и за преодоляване на обучителните затруднения на учениците по различни предмети, като приоритетни са българският език и математиката.

През годините Шесто ОУ Свети Никола обединява поколения старозагорци, носещи искрата на извора от знания, попити в първото светско училище в града – Светиниколското. Първообразът на първото взаимно новобългарско светско училище все още тлее в историята, за да напомня за важните неща – уважение към науката и стремеж към развитие и образование.

Директор на учебното заведение е Дарина Гайдарова.