За нас

Регионалният исторически музей Плевен води началото си от основаното през 1903 г. Археологическо дружество в града, което създава своя сбирка от предмети, първите от тях разкрити при разкопки в крепостта Сторгозия. През 1923 г. сбирката е изложена в сградата на читалище „Съгласие”, а през 1953 г. музеят става самостоятелна институция. През 1984 г. е преместен в сегашната си сграда.

Разположен е в двуетажна сграда, построена през 1888 г. за нуждите на армията, с обща площ от около 7000 m2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Специализираната библиотека на музея разполага с над 10 000 тома научна литература и периодични издания.

Сред функциите на музея са издирване, проучване, представяне, опазване и популяризиране на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на област Плевен и област Ловеч. В този район са разкрити значими археологически обекти – римският град Улпия Ескус, късноантичната и ранновизантийска крепост „Сторгозия”, средновековната българска крепост в Никопол.

Музей Плевен има и постоянна експозиция – зала за голямата оперна прима Гена Димитрова. В началото на експозицията са подредени снимки, представящи части от живота на певицата, родена в село Беглеж. В основната зала, изградена като сцена, са показани фотоси на най-големите оперни сцени, на които е пяла – „Арена ди Верона” и „Ла Скала”. Върху сцената на експозицията са разположени концертни и оперни костюми на примата. Сред тях е реплика на костюм, с който тя е изпълнявала ролята на Турандот в „Метрополитен опера” в САЩ.

 

РАБОТНО ВРЕМЕ НА МУЗЕЙ ПЛЕВЕН

Зимно работно време:
(от 1 ноември до 31 март)
9.00 – 12.00 ч.
12.30 – 17.30 ч.

Лятно работно време:
(от 1 април до 31 октомври)
9.30 – 12.00 ч.
12.30 – 18.00 ч.

Почивен ден – неделя
Безплатен вход – понеделник