За нас

Сдружение “Знам и Мога” е неправителствена организация, създадена през 2007 година,  която има следните основни цели:

 • да разработва и прилага специализирани програми за развитие на способностите и интелекта на деца, младежи и възрастни;
 • да прилага съвременни методи и технологии за развитието на нетрадиционното обучение на децата и младежите в България;
 • да обучава кадри в областта на нетрадиционното образование;
 • да създаде собствена база данни и информационна система за събиране на професионална информация;
 • да стимулира и осигурява участието на членовете на Сдружението в национални и международни прояви;
 • да осигурява съдействие на всички знаещи и можещи творчески личности навсякъде по света без оглед на религия, етническа принадлежност, националност, вярвания, сексуална ориентация, пол или членство в Сдружението.

Нашите дейности

Сдружение „Знам и Мога”  работи в две основни направления – разработване и реализиране на проекти в сферата на образованието и предлагане на образователни услуги.

Ние вече имаме над 30 успешно реализирани проекта по национални и европейски програми. Изпратили сме по програми и проекти за международен обмен и доброволчество над  200 младежи. Продължаваме активно да работим в сферата на европейските проекти, основно в сферата на неформалното образование. Ние, в Сдружение „Знам и Мога”, сме ориентирани към  подпомагане на младите хора в процеса на развитието им.  Затова започнахме да предлагаме обучения и програми, свързани с личностното израстване на младите хора.

Ние можем да ви помогнем в грижата за децата от начална училищна възраст до завършване на средно образование. В Сдружението можем да предложим детска занималня за ученици от предучилищна група до четвърти клас, курсове за подготовка на ученици от шести и седми клас за явяване на Национално външно оценяване и подготовка на зрелостници за явяване на Държавен зрелостен изпит по БЕЛ.

Офисът и учебната база на Сдружение “Знам и мога” се намират в центъра на София в непосредствена близост до пл. Петте кьошета на бул. Прага 8 със самостоятелен вход откъм ул. Бузлуджа.

Разполагаме с различни зали за обучения и стая за отдих.

Детска занималня „Знам и Мога” отваря врати през 2010 година.

От тогава се занимаваме активно с подготовката за училище и извънкласни занимания на деца от предучилищна и начална училищна възраст.

Занималня „Знам и Мога” е с капацитет от 25 места. Местата се запълват по реда на записване. Занималнята започва работа в началото на учебната година и продължава до края на учебните година.

През летните месеци юни и юли, при сформиране на група от 5 деца, занималнята работи по специална програма за Лятна занималня.

Какви услуги предлага занималнята?

Детска занималня “Знам и мога” предлага различни услуги и разнообразни формални и неформални занимания за Вашето дете, като:

 • Помощ при писане на домашни: Нашите квалифирцирани преподаватели ще помогат на Вашето дете да подготви своите домашни и да отиде спокойно и уверено на училище.
 • Подготовка за учебните занятия в училище: Учителите ни ще помоганат на детето Ви да бъде подготвено за следващия учебен ден, без стрес и напрежение.
 • Креативни занимания и творчески работилници: рисуване, готварство, ръчни и практически умения, гражданско образование и други. Тези дейности помагат на децата да повишат своята креативност и артистичност, както и да си починат след натоварения ден в училище.
 • Международна среда: Занималнята работи с квалифицирани млади доброволци от цяла Европа, които идват в България по прогарама Европейски корпус за солидарност на европейския съюз. Доброволците помагат на децата по време на творческите работилници, развивайки тяхната креативност и умения да общуват с млади хора от други държави.
 • Взимане и водене на детето: При събиране на група деца от едно училище, занималнята предлага взимане от училище и водене в занималнята (когато децата са първа смяна на училище и следобед на занималня) и водене на училище от занималнята (когато децата са втора смяна на училище и сутрин на занималня).

Работно време на занималнята

Първа смяна: 8:00 – 13:30 или начало на учебните занятия
Втора смяна: след приключване на учебните занятия до 18:00

Записване за занималнята

Можете да запишете детето си на нашите контакти:

Телефони: 02/943 40 55; 0878 50 30 95;

Имейл: znamimoga@gmail.com

Facebook: Детска занималня “Знам и Мога”

На място на нашия адрес: бул. “Прага” 8 (записването на място става само след предварителна уговорка и потвърждение от наша страна по телефон или имейл)

За записване е нужно да попълните и да ни изпратите заявление, което можете да намерите тук: Заявление за записване-21-22

Такси за занималнята през учебната година (септември – май)

Таксата се определя спрямо броя дни, които детето е посещавало занималнята през месеца и в нея са включени всички образователни занимания на детето с нашите преподаватели. В таксата не са включени допълнителни разходи за детето (джобни пари, пари за храна и др.)

При посещения от 14 дни до пълен месец – 14 лв на ден.

При посещения от 9 до 13 дни – 16 лв. на ден.

При посещения под 9 дни – 18 лв. на ден.

Какво знаем?

Знаем, че да си родител е най – сложната и отговорна работа.
Знаем, че тази работа изисква изключителна всеотдайност, внимание, постоянство.
Знаем, че Вие посрещате с усмивка всеки добър резултат на своето дете и искате повече.
Знаем, че времето Ви е ограничено и се нуждаете от надежден помощник.

Какво можем?

Можем да Ви помогнем в грижите за подготовката на Вашето дете за училище. То ще получи вниманието и насоките, от които се нуждае от професионалисти, с опит и добра педагогическа подготовка.
Можем да Ви помогнем да развиете знанията и уменията на Вашето дете извън подготовката му за училище. С него ще работят специалисти по неформално образование.
Можем да Ви обещаем, че то ще изгради в себе си чувство за дисциплина и отговорност към своите задължения и ще има възможността допълнително да работи върху способностите си, намирайки баланс между учене, отдих и извънкласни занимания.
Можем да Ви предложим уютно място в идеалния център на София- бул. Прага 8

Защо да изберете нас?

Ето какво ще направим за Вашето дете:

 • Помагаме на Вашето дете в учебния процес.
 • Осигуряваме баланс между учене, отдих и извънкласни занимания.
 • Съобразяваме се с индивидуалните нужди на Вашето дете.
 • Работим с професионални педагози и психолози.
 • Предлагаме уютна база в идеалния център на София.

Още не сте сигурни? Обадете ни се, елате ни на гости и се уверете сами!

Какво можете Вие?

Да ни се доверите и да бъдете спокойни за сигурността и режима на своето дете.
Да работите заедно с нас в екип и да получавате обратна връзка за начина, по който детето Ви се развива.
Да изберете сами план за плащане на таксата, съобразен с бюджета Ви.

Имате още въпроси?

За повече информация можете да се свържете с нас на телефони 02 943 40 55, 0878 50 30 95, имейл: znamimoga@gmail.com или страницата на занималнята във Facebook.

Не се колебайте, а се обадете сега! Очакваме Ви!

Повече за занималнята ще откриете тук: https://znamimoga.org/%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d1%8f/

 

Лятна занималня

Записването за лятна занималня в “Знам и Мога” започна!

Запишете се сега за летни забавления в Център „Знам и Мога“!

Местата за ограничени- запишете се сега!

Къде се намира лятна занималня „Знам и Мога“?

Центърът се намира на бул. “Прага” 8 (вход от ул. “Бузлуджа”), в непосредствена близост до пл. “Петте кьошета”. Удобната локация улеснява достъпа до културни и развлекателни забележителности в сърцето на София, като и до места за игра на открито.

Кога ще се провежда лятна занималня „Знам и Мога“

Заниманията  ще се състоят през месеците юни и юли от понеделник до петък, от 8:00 до 18:00 часа.

Какви активности са предвидени в програмата на лятна занималня „Знам и Мога“

Активностите за децата са разделени на блокове по часове с разнообразни теми.

Освен това заниманията включват програми за интелектуално развитие, проекти, свързани с изкуство, спорт, поведенчески игри. Целта е докато се забавляват, без стрес, децата да съчетават развиване на уменията си, подобряване на концентрацията и разширяване на общата си култура.

В подготовката на децата се включват упражнения по БЕЛ и математика, теми за обсъждане на литературни произведения, включени в учебните програми на учениците до 4 клас.

Всеки петък децата ще бъдат водени до някой от музеите в град София.

В дневната програма са предвидени и разходки и игри навън през деня.

Каква е възрастовата група на децата, които приемаме лятна занималня „Знам и Мога“?

Приемаме деца от завършена предучилищна група до завършен четвърти клас.

Какви са цените на лятна занималня „Знам и Мога“?

Цените за лятото са следните:

Месечна такса за цял присъствен ден от 8:00 до 18:00 часа: 545 лв.

Седмична такса за цял присъствен ден от 8:00 до 18:00 часа: 145 лв.

Месечна такса за половин присъствен ден сутрин/следобед (до 5 часа): 465 лв.

Седмична такса за половин присъствен ден сутрин/следобед (до 5 часа): 120 лв.

Дневна такса независимо от броя часове в рамките на работния ден на занималнята 37 лв. (с предварително записване един ден по-рано и при наличие на свободни места)

При записване се заплаща или пълния размер такса за избрания вариант или депозит за записване на стойност 60 лв., който се освобождава при внасяне на таксата. Внасянето на пълната такса за избрания вариант става най-късно в първия ден от посещението на занималнята.

Какво се включва в цената на лятна занималня „Знам и Мога“?

Цената включва: всички занимания на децата, както и такси за посещение на музеи и транспорт, следобедна закуска – плод, творчески материали необходими за различни дейности.

Как се осъществява записването за лятна занималня „Знам и Мога“?

*на място в офиса на бул. “Прага” 8 от 9:00 до 17:30 часа

*по имейл с електронно попълнено заявление (можете да го намерите тук) и внесен депозит до 3 работни дни от изпращането на заявлението по имейл

*по телефона в случай, че желаете детето да посети занималнята на следващия работен  ден

За повече информация и връзка с нас:

Адрес: бул. “Прага” 8 (вход от ул. “Бузлуджа”)
Телефони: +359 2 94 34 055; +359 878 50 30 95;
E-mail:  znamimoga@gmail.com
Facebook страници: Know and Can и Детска занималня “Знам и Мога”

 

Обучения за учители

Взаимна подкрепа за преподаватели и поведение в конфликтни ситуации

Продължителност
16 часа – 1 квалификационен кредит

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
Ако усещате, че сте под стрес, ако ви се случва често да се ядосвате, ако сте станали свидетели на
конфликти около Вас, то значи тази програма е за Вас!
Взаимната подкрепа има различни цели: обучителни (индивидуално или на организационно ниво), разрешаване на проблеми, намаляване на емоционалното напрежение. Това може да се
постигне чрез ранно разпознаване на конфликтни ситуации с цел разрешаване и справяне с
конфликтно поведение.

Професионално прегаряне и работа в условия на стрес. Техники за управление на стреса и мотивация за работа

Продължителност
32 часа – 2 квалификационни кредита

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне: Боли ли Ви често глава? Имате ли усещане, че нещо Ви притеснява, но не можете да кажете какво точно? Будите ли се често нощем? Ако дадете дори един положителен отговор на някой от въпросите, то значи Вие сте под стрес! Как да се справите?! Ние можем да ви дадем някои идеи!
Програмата запознава участниците с начини за определяне на симптомите на прегаряне сред професионалистите, които работят с деца; идентифицира факторите, свързани с прегарянето сред професионалистите и определя начините за предотвратяването му. Програмата подпомага обучаемите в процеса на осъзнаване на понятията лидерство и мотивация определяне на отличителните качества и характеристики на позитивния лидер.
Програмата дава познания за насочване на обучаемите към обективна оценка на собствените лидерски качества, поставяне на ясни и конкретни лични и професионални цели, които се базират на повишена мотивация за работа и личностно израстване.

Професионално ориентиране и кариерно консултиране в училище

Продължителност
16 часа – 1 квалификационен кредит

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
„Завърших икономика, сега съм продавачка“, „Учих банково дело, но сега си сменям работата и не знам какво искам“, „След 7 клас не знам какво искам да уча“ – познато ли ви звучи? Помогнете на Вашите ученици да открият силните си страни и да се насочат към подходящо за тях образование и/или професия.
Програмата цели да предостави на класните ръководители и на всички заинтересовани лица различни методи и техники, чрез които да помогнат на учениците в избора на следващ етап на образование и/или подходяща професия. Методите и техниките могат да бъдат използвани в часовете на класа или извънучилищни занимания. Те са адаптирани към съвременните изисквания за продължаващо обучение и биха били подходящи за младите хора, тъй като са насочени към развитие на техните възможности, умения, силни страни и изграждане на мотивация за професионално и кариерно развитие.

Работа с деца жертви на насилие и с деца насилници

Продължителност
16 часа – 1 квалификационен кредит

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне:
Чувате ли често в новините за случаи на насилие между деца, има ли случаи на насилие в училището, в което работите? Защо децата прибягват до насилие все по-често и по-често?
Целите на програмата, която предлагаме са:
– Подобряване на уменията на обучаемите да комуникират с деца жертва на насилие;
– Осигуряване на съдействие по време на съдебни производства в случаи на насилие, с цел свеждане до минимум травмирането на децата;
– Изграждане на умения у професионалистите за откриване в ранен етап на признаци на насилие срещу деца ;
– Изграждане на умения у професионалистите, работещи с деца жертва на насилие и техните семейства;

Работа в мултикултурна среда и с деца в движение

Продължителност
32 часа – 2 квалификационни кредита

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
Живеем в динамично време, в което хората имат възможността да променят работата си, да учат и да се развиват, да пътуват и да сменят местожителството си. Това обаче е проблем за едно дете, което в училищна възраст трябва да сменя училището си, а понякога и образователните системи
Основната цел на програмата е да насочи вниманието на преподавателите към необходимостта от подкрепа на учениците за развиване на социални и личностни умения, придобиване на знания относно здравословния начин на живот, осъзнаване на рисковете от отпадане от училище, засилване на мотивацията за продължаване на образованието , подпомагане при индетифициране на житейски цели и начини за тяхното постигане.

Театрални техники за представяне на социални и личностни проблеми чрез ForProve методология

Продължителност
32 часа – 2 квалификационни кредита

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
„Животът е сцена и всички ние сме актьори!“ Искате ли да разберете каква може да бъде ролята на театралните техники във Вашата работа?
Целта на програмата е да предостави практически педагогически насоки и полезни съвети при прилагането на ForProve методологията, която е комбинация от два театрални метода – Forum и Improv театър.
Програмата служи като средство за стимулиране на креативността и изобретателността, чрез предлагане на иновативен и интересен начин за решаване на проблеми, управление, импровизация в различни ситуации, вземане на решения. Програмата предлага нестандартни и иновативни методи за разрешаване на конфликтни ситуации, изграждане на спокойна и добронамерена атмосфера в групата, дава възможност на нерешителните и плахи личности да изявят себе си.

От предприемачество към бизнес

Продължителност
32 часа – 2 квалификационни кредита

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
Имате ли хоби? Имате ли идеи? Искате ли да ги използвате? Знаете ли как да научите Вашите ученици на креативност?
Целта на програмата е да предостави помощ и съвети за това, как да се организира обучението по предприемачество в училище. Ще запознае преподавателите с техники и методи, чрез които да съветват, мотивират и насърчават обучаемите в процеса на тяхното личностно израстване и преодоляване на социална изолация. Програмата дава възможност на преподавателите да помогнат на своите ученици да развиват увереност и придобиване на основни умения свързани с предприемачество, да ги насърчат да станат самонаети лица като изградят бизнес около собствения си начин на живот. Ще усвоят нови практики за оценяване на способностите, знанията и уменията, както и възможностите за признаването на придобитите умения и способности.

Кой съм аз?

Продължителност
32 часа – 2 квалификационни кредита

За кого е предназначена?
За директори, заместник директори, учители, възпитатели, педагогически съветници

Кратко представяне
Често пъти в живота си задаваме въпроса защо нещата се случват по определен начин, но рядко се питаме кои сме ние всъщност? А, ако успеем да намерим този отговор, това със сигурност ще ни помогне да бъдем по-добри и адаптивни
Основната цел на програмата е да запознае преподавателите със съвременни методи и техники, които да им послужат при работата им с учениците. Акцентът се поставя върху мотивацията и себепознанието, чрез разкриване на личностни качества и социални умения, включително и така наречените социални маркери /“познаваш ли себе си“/.

Повече информация и подробно описание на нашите обучения може да намерите тук: https://drive.google.com/file/d/1gD_7ikuos1AW4GP9DRhAvXLv1FWE9qbN/view

Курсове по БЕЛ и математика

Курсове по БЕЛ и математика

„Знам и мога“ предлага курсове за подготовка по БЕЛ и математика за ученици в 5., 6., 7. и 10. клас.

Курсове по БЕЛ и математика за подготовка на ученици в 5. и 6. клас

Целта на курсовете по БЕЛ и математика е да подпомагат подготовката за училище, да повишат успеваемостта на учениците, което да им даде стабилна основа за явяване на конкурсните изпити през следващата година след завършване на  7-и клас. Занятията следват изучавания материал от учебната програма по БЕЛ и по Математика в 5-и и 6-и клас, като правят допълнения на пропуските от предишни години.

По време на обучението се осъществява непрекъснат контрол на посещенията (отсъствията стават със знанието на родител), както и на усвоявания материал.

Продължителност на всеки курс: 80 учебни часа. Занятията по всеки предмет включват 2 присъствени учебни часа (провеждани в събота) и 1 online учебен час (провеждан в определен ден от работната седмица).
Важно: всички материали за подготовка се осигуряват от Сдружението!
Големина на групите: между 5 и 10 души
Адрес на провеждане: бул. Прага 8

Записване:

Адрес: бул.Прага” 8 (вход от ул. “Бузлуджа”)
Телефони: +359 2 94 34 055; +359 878 50 30 95;
E-mail:  znamimoga@gmail.com
Facebook страницa: Know and Can

Повече информация за курсовете, цени и записване ще намерите тук.

Курсове по БЕЛ и математика за подготовка на ученици в 7. клас

Знам и Мога“ е сдружение с дългогодишен опит в бранша, което вече две десетилетия успешно предоставя курсове за 7. клас по БЕЛ и математика и подготвя за кандидатстване и прием след 7-и клас. Ние държим на традициите, но винаги съобразяваме курсовете си с всички нови изисквания на МОН. Нашата основна цел е да предоставим услуга, която гарантира успеха на ученика и спокойствието на родителите.
Нашите курсове са с продължителност 120 учебни часа по БЕЛ и 120 учебни часа по математика, които протичат през цялата учебна година.  Занятията по всеки предмет включват 3 присъствени учебни часа (провеждани в събота) и 1 online учебен час (провеждан в определен ден от работната седмица). В рамките на това време се покрива целия задължителен материал от учебната програма.

Какво предлагаме и защо да изберете нас?

Индивидуалност

Групите се състоят от минимум 5 до максимум 11 ученици. По време на обучението се осъществява непрекъснат контрол на посещенията, а отсъствията стават единствено със знанието на родител. Нашите групи са толкова малки, защото ние държим на индивидуалното обучение. Учителите провеждат разговори с ученика и родителите, като на всеки един наш курсист се обръща специално внимание. Учителите ни се съобразяват с нуждите, слабите и силните страни на всеки един от курсистите.

База в центъра на София

Занятията се провеждат на удобно и комуникативно място в центъра на София- на бул. Прага 8

Бонуси

Записвайки се за нашите курсове, вие получавате бонуси, част от които са:

·         БЕЗПЛАТНИ  учебни помагала

·         БЕЗПЛАТНИ пробни изпити – по два на всеки от посещаваните предмети

·         БЕЗПЛАТНИ консултации

·         БЕЗПЛАТНИ консултации за избор на училище и участие в класирането

Високи резултати

Ние можем да се похвалим, че през годините, курсистите ни изкарват изключително високи резултати и успяват да влязат в желаните от тях гимназии. Всички знаем колко високо конкурентни са кандидатстудентските изпити слез 7 клас и колко труден е приемът за елитните гимназии в София.
Статистиките сочат, че:

 • През учебната 2014-2015 – 70% от учениците ни имат оценка  Много добър 5, а 30% оценка Отличен;
 • През учебната 2015 – 2016 – 64% от учениците ни имат оценка Много добър 5, а 36 % оценка Отличен;
 • През учебната 2016-2017 – 60% от учениците ни имат оценка Много добър 5, а 40% оценка Отличен;
 • През учебната 2017 -2018 – над 60 % от учениците имат отлична оценка
 • През учебната 2018 – 2019 – над 62% от учениците ни имат оценка Много добър 5, а над 30% оценка Отличен
 • През учебната 2020-2021 – над 65% от учениците ни имат оценка Много добър 5, а над 35% оценка Отличен

Безплатен входен тест

Седмица преди първото занятие ние правим безплатен входен тест за всички записали се, който определя началното ниво на учениците. След това споделяме резултатите от теста индивидуално с родителите и обсъждаме кои са силните и слабите страни на ученика, като даваме напътствия върху какво той трябва да наблегне.

Контактите за записване са:

Адрес: бул.Прага” 8 (вход от ул. “Бузлуджа”)
Телефони: +359 2 94 34 055; +359 878 50 30 95;
E-mail:  znamimoga@gmail.com
Facebook страници: Know and Can

Повече информация за записване и цени за курсовете по БЕЛ и математика за седмокласници ще откриете тук.

Галерия