За нас

Целодневна детска градина 141 Славейкова поляна е открита през май 1963 г. Намира се в непосредствена близост до едноименната градинка в район Лозенец, София.

Мястото е естествена среда на природни забележителности и е паметник на културата от национално значение. Същевременно то е последната оцеляла част от старата дъбова кория на София – Курубаглар, поради което 300 годишните й дъбове са обявени за защитени природни обекти. Мястото е свързано със семейството на Петко и Пенчо Славейкови и е дарено от тях с желанието да се построят училище и детска градина.

Днес в ЦДГ 141 Славейкова поляна се възпитават и обучават 120 деца от 3 до 7 години.

Допълнителни дейности:

  • английски език – 2 пъти седмично;
  • студио по приложни изкуства и народни танци;
  • класически балет и латино танци;
  • футбол;
  • плуване;
  • йога;
  • пиано;
  • водени от квалифицирани и доказани преподаватели.

ДГ №156 е логопедична до 2009 г . От 2009г. до 31.05.2017г. е със статут на ДГ с логопедични групи. От 01.06.2017г. е обединена с ДГ-141 и преминава към нея, като запазва логопедичните групи и става ДГ-141 – логопедичен корпус.

Децата с езиково-говорен дефицит, които кандидатстват за логопедична група в детската градина се класират и записват след направена предварителна диагностика от специалистите на детското заведение, а не по общия ред. За тях резултатите от класирането не се изнасят в Информационната система. Кандидатстването, класирането и записването става на място в детската градина .

База

Материална база

ЦДГ 141 „Славейкова поляна“ е разположена в кв. Лозенец в непосредствена близост до поляна „Славейковите дъбове“, която е обявена за паметник на културата.

 Детската градина разполага с монолитна и модернизирана сграда с обща разгъната площ от 1500 кв. м., от които над 1000 кв.м. са пространства, които децата обитават. Сградата е снабдена с парна инсталация, нова дограма и изцяло ново обзавеждане за учебните стаи.

Двора на детската градина е с площ от 1200 кв.м., в които има инсталирани съоръжения за игри, футболно игрище, зеленчукова градина и място за отдих.

Галерия