История

УЧИЛИЩЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, ще те славим векове!

Начално училище Алеко Константинов, град Харманли е построено през 1910 година. То отваря врати на 01.09.1910 година, а свидетелствата са раздадени на Петровден. При построяването на училището е положен основен камък с обичайните сведения, поставени в стъкло. На няколко пъти училището е било затваряно, поради болест/скарлатина, заушка/ и веднага след това се възобновяват учебните занятия. През 1941 година училището е заето от военна болница и учебните занятия са отменени. След кратък период на прекъсване, училището продължава дейността си. До 1952 година училището е само за ученици от началния курс. От 1953 г. сградата е приспособена и за целодневна детска градина.

След 1975 година НУ Ал.Константинов е закрито.

По решение на Общински съвет за народна просвета от учебната 1984/85 година отново се възстановява работата на НУ Ал.Константинов. От тази учебна година училището води живот, изпълнен с богата дейност.

 

За НУ Алеко Константинов

Днес в НУ Ал.Константинов , град Харманли се обучават ученици от първи до четвърти клас в 10 паралелки и една група полудневна детска градина. Към училището са организирани групи за извънкласна дейност – модерен балет, народно пеене, народни танци, група за куклен театър. Учениците отлично се представят във всички градски тържества, конкурси, състезания на общинско и регионално ниво.

Всяка година ръководството на училището организира отдих на учениците през пролетната ваканция, а през лятото – лагер в село Добринище.

През последните 10 години директор на училището е г-жа Снежана Захариева.