За нас


ОУ Паисий Хилендарски Бояново в село Мурсатлий се открива през ноември 1863 година. За учебна сграда е служила малка самостоятелна стаичка в днешния черковен двор. През първата година са се обучавали пет – шест ученика.

Първи учители са били даскал Георги от село Попово и Петър Калчев от село Бояново. По – късно учителства Михаил Инджов. След Освобождението са учителствали Иван Кривошиев, Димитър Станков, Тодор Ненов и Кръстьо Върбанов. За учебно помещение тогава се е ползвала къщата на Недялко Димов.

От 1901 година до 1936 година за училище се използва селски хамбар до моста на реката, на мястото на днешното кметство. До 1908 година главен учител е бил Кальо Калчев, а след това Янко Тодоров от село Бояново, който е бил дълги години главен учител на училището. Неговата съпруга Мита Янкова учителства 25 години. От същото семейство учители са били Тодор Янков – 34 години и Атанаска Янкова – 31 години.

През 1921 година в училището се открива прогимназиален клас. След военния период за по – дълго време учителстват Вълко Инджилиев, Атанас Инджов и др. По време на директора Атанас Инджов се построява новата сграда на училището

През 1948/1949 година в училището за първи път се открива ПДГ. Директор на училището тогава е Тодое Янков, който през 1951-52 учебна година е награден със значка Отличник на МНП. Директор на училището през учебната 1959-60 година става Тодор Манов. През 1962-63 учебна година тържествено е чествана 100-годишнината от създаването на училището.

С указ на Президиума на Народното събрание училището е наградено с орден Кирил и Методий – I степен. За много добра и дългогодишна работа е награден Тодор Янков с орден Кирил и Методий – III степен.

История на ОУ Паисий Хилендарски Бояново

  • 1964/65 година Започва строителството на физкултурния салон.
  • 1967/68 учебна година училищния хор с ръководител Минка Димова е окръжен първенец. Пионерският футболен отбор с ръководител Тодор Момов също е окръжен първенец.
  • Желязко Кръстев и Иван Василев са национални първенци по свободна борба. Отборът по гимнастика при училището на второ място в окръга.
  • 1968/69 година – Завършено е общежитието при училището.
  • 1969/70 г. – Закупена е фанфарна музика. Март 1970 година е започната надстройката на училището.
  • 1977/78 учебна година за директор на училището е назначен Апостол Апостолов.
  • 1987/88 учебна година – На републиканско първенство по автомоделизъм се класира ученикът Иван Кожухаров от 7 клас.
  • 1989/90 учебна година – В училището бе извършена комплексна проверка от инспектори и методици от РУИ гр Ямбол. Бе дадена висока оценка на дейността на учителите и директора. За постигане на високи резултати директора Калина Кръстева е наградена със значка Отличник на МНП.
  • 1998/99 учебна година за директор на училището е назначена Султанка Георгиева.

Галерия