За нас

Исторически музей „Александър Фол“ Малко Търново съвместно с ТИЦ Малко Търново, предлага организирано посещение на труднодостъпни културно-исторически обекти в Странджа с джипове и водачи, които познават местата и разказват всичко за тях.
МАРШРУТ „ПЪТЯТ КЪМ ПАРОРИЯ“

Поклоннически маршрут по горски пътища в пресечени местности с голяма денивелация. По голямата част от километрите се изминават офроуд.

Пресичат се водните артерии на Странджа – реките Младежка и Велека.

Изключителни панорами от най-огледните височини на Странджа.

Посещение на древни параклиси част от легендата за Парория – Свещенната планина на Григорий Синаит – основателят на исихазма.Исихазмът се разпространява в края на XIII и началото на XIV век в Света гора и в други манастирски обители. Григорий с помощта на българския цар Иван Александър, основава в планината Странджа, в областта Парория, свой манастир. В продължение на около 10 години манастирът в Парория става духовно средище, където били подготвяни десетки монаси исихасти. Легендата разказва, че местните хора, чрез съновидения са намерили части от манастира и до днес ги почитат като параклиси на различни светци.

Най-старата църква в Сливенска епархия – 300 годишната „Св. Лука“ с. Заберново.

Гледат се старите параклиси построени върху тракийски светилища, долмени /най-ранните тракийски гробници/ и най-старите дъбове в Странджа. Слиза се до пясъчната коса на река Велека.

ПЕЩЕРА СВЕТИЛИЩЕ СВ. МАРИНА

Пещерата на Св. Марина в Странджа е едно от най-древните светилища на Великата богиня майка, почитана от траките в свещенните странджански гори. Обредът на Св. Марина в Странджа е силно усложнен и с много архаични черти. Тя се почита в пещери, от които капе лековита вода. Самите пещери представляват стари тракийски скални светилища. Марина е „висийка”, т.е. господарка на змиите.Освен това тя е повелителка на Огъня и носи прозвището Огнена Марина. В пещерата на с. Сливарово лековитата вода капе от тавана и стените и е силно варовита, така че калцира всичко върху което се стича. Вярва се че камъчетата, които образува са също лековити. Хората ги събират и поставят във вода пред иконите в домовете си и така и самата вода също става лековита. Камъчетата пришиват в дрехите срещу уроки и болести. Легендите и преданията свързани със светицата и пещерата й, са ярък преразказ на древната митология. Най-тайнственото, най вълшебното, най-мощно енергийното място на Странджа планина. Хората посещават мястото за лечение, за зачеване, за сбъдване на желания, носят се дарове – хлябове, плодове, цветя.

ГРОБНИЦА – ХЕРООН В М. МИШКОВА НИВА

Представяне на художествена реконструкция на тракийски обред в чест на Бога-слънце

Галерия