За нас


Село Брестница е част от община Ябланица, област Ловеч. Разположено е в Панежкия карстов район, в полите на Предбалкана на 284 м надморска височина. Брестница е първото населено място след края на магистрала „Хемус“, посока София-Варна.

Край селото се намира една от най-известните пещери в България – „Съева дупка“, наречена така на братята Съю и Сею, които са се укривали в нея от турците. „Съева дупка” е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване. Дължината на Пещера „Съева дупка” е 400 м, а температурата в залите е постоянна през цялата година – 7-11 градуса. Всяка година ходим на излет до пещерата и всяка година ни изумяват причудливите карстови образования в нея.

В близост до училището се намира фермата „Сините Щрауси“, основана през 2001г. Основната дейност на фермата е отглеждане на редки и специални видове животни като щрауси, сърни, декоративни зайци и др. Учениците слушат с интерес беседите за екзотичните животни.

Галерия