За нас

Пето вечерно  училище  е създадено през 1954 година, за да отговори на нарастналите потребности на работещите млади хора  от образование. Съхранява добрите традиции на българската просвета и се развива в синхрон с модерните тенденции за европейско образование. Педагогическият състав се състои от преподаватели с висше образование, степен „Магистър“, които имат богат опит за работа в нестандартни ситуации. В преподаването се използват възможностите на съвременните информационни и комуникационни технологии. Езиковото обучение е по английски и руски език.
5. Вечерно средно училище  „Пеньо Пенев“ – град София, район „Възраждане“, предлага възможност за завършване на основно и средно образование на хора, навършили 16 години. Обучението не е специализирано , което означава, че се изучават всички общообразователни дисциплини /български език и литература, математика, руски език, английски език, информатика и информационни технологии, история, география, химия, физика, биология и предмети от философския цикъл/, разпределени по учебен план в задължителна подготовка и избираема подготовка.
Училището предлага следните форми на обучение:

1. Вечерна форма на обучение – присъствена форма, учебните часове се провеждат от 17.20 до 21.30 часа . Учебната година започва на 15. септември и е с продължителност на учебните занятия до 15. юни за прогимназиален етап и до 30. юни за гимназиален етап на образование;

2. Задочна форма на обучение  – присъствена форма , с  намален брой учебни часове , които се провеждат от 17.20 до 21.30 часа два дни в седмицата . Завършването на  клас е след  полагане на писмени изпити за годишна оценка. Учебната година започва на 15. септември и завършва до 30. юни. Писмените изпити са разпределени  в няколко последователни сесии, като са предвидени дати и за поправителни изпити.

3 .Индивидуална форма на обучение – само  за ученици, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, не могат да посещават учебни занятия.
Продължителност на обучението за придобиване на средно образование – четири години. Средно образование получават учениците, положили успешно държавни зрелостни изпити.

Новини

Документи при завършен етап:

1. Свидетелство за основно образование

2. Диплома за средно образование /валидна за всички висши учебни заведения в България и в чужбина /

3. Удостоверение за завършен гимназиален етап след 12 клас /за ученици, които се отказват от полагане на зрелостни изпити/

18.06.2018г. – На официална церемония за връчване на годишните награди

за принос към столичното образование бе награден

Асен Матеев ръководител направление ИКТ от 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“

Наградата за принос в сферата на информатиката и информационните технологии

бе връчена лично от старши експерт Ралица Войнова – РУО София град.

В 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“ за пръв път в образователната система на България се изпробва и прилага камера за 360 video

Иновативни технологии в образованието – 8.05.2018г.

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

В компютърната зала на 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“ бяха демонстрирани технологиите MYO, NeuroSky, Leap Motion. Лекторът Матеев лансира своята визия за иновативно образование, а именно: в центъра на образователната система са децата и необходимостта им от знания за реализиране в тяхното време; необходимостта от интелектуално израстване на учителите на световно ниво. (ние сме родени в България, живеем в Европа, но все пак сме граждани на света и световното познание трябва да е стъпалото, на което да стъпят нашите ученици.) Най-голям интерес за малките и пораснали деца беше Leap Motion.

Презентация и програма от събитието може да изтеглите от тук >>изтегли<<

 

На 12.03.2018г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ се проведе урок по родолюбие.  Бе представен нов родолюбив проект, обединяващ художествено-документални филми за българските национални герои. Васил Левски и Христо Ботев в класната стая.
Ето какво сподели Искрен Красимиров на излизане от училището:
Тази вечер във Вечерна гимназия „Пеньо Пенев“ в София имах едно различно преживяване. Свикнах да вълнувам и разчувствам децата на България. Но когато видиш възрастните ученици във вечерното школо да плачат за Героите ни, ти се чувстваш Горд! Браво на цялото ръководство на столичната гимназия, браво на всички ученици! Оставате завинаги в сърцето ми и скоро вярвам, че ще се видим пак! За повече информация Незабравимата България

 

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София 5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София
 5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София
 5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 22.01.2018 г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ по инициатива на Анна Маркова –  Директор и Асен Матеев – РНИКТ се състоя дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“.
Гости и участници в нея бяха г-жа Савина Савова – кмет на район “ Възраждане“ и Ралица Войнова –старши експерт от РУО -София-град.
В залата имаше и представители на Фондация “Света Петка“ – Мая Пангелова, Генади Матвеев, както и представители на Union interactive.
В дискусията се включиха колеги учители от 145 ОУ “Симеон Радев“, 101 СУ “Бачо Киро“,  5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ и ученици.
Асен Матеев демонстрира:
Тема 1: Разчупване на рамките 2D -3D (Matthew Weathers). 
Тема 2:  Представяне на учебно съдържание с Paint3D, 3D Builder.
Тема 3: Домашна работа с добавена виртуална  реалност (Live Coloring).
Тема 4: Структуриране и създаване на интерактивен учебен ресурс с пълна виртуална реалност (за виртуални очила).

 

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

 

Отзиви за мероприятието на 22.01.2018г.:

 

„Дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“ в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев““

РУО- София-град: прочетете повече ->>тук<<-

5 ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ В СОФИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО

Район „Възраждане“ прочетете повече ->>тук<<-

 

„5-ТО ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО УСПЯВА ДА Е РАЗЛИЧНО И МОДЕРНО“

Списание БИЗНЕС КЛУБ прочетете повече –>тук<–

 

Windows 3.11 – Технологии, история и един учител

За повече информация последвайте линка –>>>кликни тук <<–

 

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

 

София-позната и непозната- тове е мотото на нашата екскурзия в един зимен, дъждовен и студен ден на декември.

Началото е пред храм-паметник Александър Невски. Следва поклон пред гроба на Иван Вазов, пред паметника на незнайния воин и снимка под наблюдателния и строг взор на Самуил.

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

  След това потъваме в потайностите на подземията на „Света София“, където е топло, сухо и потайно. И много интересно, затова слушаме беседата с интерес и внимание.

 

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

Въпреки дъжда чакаме търпеливо и разглеждаме стенописите на Боянската църква.

 

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

 

 

 

 

 

 

 

В НИМ разглеждаме експозициите, снимаме се пред буквите и завършваме в класното училище. И се чувстваме добре на чиновете, но с притеснение гледаме към затвора за непослушните и си тръгваме доволни и спокойни, че нас не ни чакат подобни наказания.

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

Сега си мислим, че Со

фия вече ни е по-позната. А и тя ни познава повече

 

 

6 юни 2017г.

Благодарение на Иван Александров Сапунджиев – 8а клас и Захари Василев Василев – 10а клас училището вече има ВЕЛОПАРКИНГ.

5-то Вечерно СУ Пеньо Пенев - град София

 

Гледай репортажа с виртуални очила vr

 

Виртуалната реалност (ZSpace) в 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев“

На 16.01.2017г. фирмата UNION INTERACTIVE представи презентация на тема:

„Виртуална реалност от ново поколение в образованието“ -ZSpace.

 

 

Бяха разгледани видовете виртуална реалност и възможностите за интегрирането им в образованието.

Основната идея за интегриране на виртуалната реалност в образованието е създаването на STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) лаборатории в училищата.

 

Бе представена станция за виртуална реалност „All -IN-ONE“

 

На презентацията писъстваха представители на компютърни фирми и учители от различни столични училища, както и ученици от вечерната гимназия.

 

Към мероприятието бе заявен интерес и от нашите приятели от 1000 стипендии.

За любопитните ето няколко линка за виртуалната среда ZSpace

zSpace Intro

The New zSpace for Education

Space VR in K-12 Education

След презентацията желаещите имаха възможност да изпробват виртуален шлем и уроци разработени за виртуална реалност с телефон.

 


На 21. март 2015 година ученици от осми, десети и единадесети клас и техните преподаватели по история , философия и литература проведоха изнесен урок по история в Националния археологически музей в София. Какво видяха и научиха можете да видите от техните презентации.

Презентациите можете да видите ТУК.изтегли<<<


На 25 февруари 2015 година директорът на 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ представи пред столични директори и експерти от РИО София-град добри педагогически практики за ефективна работа в интеркултурна среда , прилагани от учителите в 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ .


Презентацията можете да видите