За нас

Унгарският културен институт в София е един от най-старите чуждестранни културни институти в България, основаването му става след Втората световна война, през 1948 година. Сградата, която подслонява Института и е негово седалище, се намира в центъра на столицата. Сградата, която понастоящем се намира на улица „Аксаков” №16 – според свидетелствата на обитателите й – е строена след Първата световна война, около 1922 година. По това време унгарският гражданин Дюла Гал, представител на фирма ГАНЦ, си купува жилище тук.

До 1944 г. на един от етажите на сградата – със свои кухня и клуб – е функционирало основаното през 1898 г. Дружество на унгарците в България, което дава място и на учредения от Геза Фехер през 1923 година Унгарско работническо културно дружество “Петьофи”. По време на англосаксонската бомбардировка от 1944 година са улучени два от етажите в южното крило на сградата. През 1945 година разрушените части са построени наново, като е изграден и нов етаж на мястото, където се събирали двете крила.

Сключеният на 11 февруари 1948 г. междудържавен договор обявява партерния етаж на сградата за унгарска собственост. През 1972 г. българската държава обявява къщата за паметник на културата.

В продължение на десетилетия обаче софийски дом на унгарската култура е не тази сграда, а изграденият на близкия булевард (днес булевард „Цар Освободител”) Унгарски културен институт, правният статут на чийто имот остава неуреден по времето на социализма. През 1995 година той трябваше да бъде напуснат по силата на българския закон за реституцията след 1989 г. До преустройството на окончателното седалище на Института, в периода 1995-1998 г., той временно действаше в столичния квартал „Лозенец” на площад „Велчова завера”.

В сградата в центъра, намираща се на ъгъла на улица “Аксаков” и улица „6-ти септември”, първоначално се помещава Унгарското търговско представителство, а от 1978 година в продължение на почти две десетилетия – представителството на фирма “Видеотон”. След малки реконструкции Унгарският културен институт започва да посреща тук своите посетители от декември 1998 година. На разположение на посетителите има обновени, добре оборудвани, снабдени с модерни технологии зали с обща площ от 419,1 m².

Библиотека

Фондът на библиотеката на Унгарския културен институт в София възлиза на над пет хиляди тома, от които около триста на български език. По традиция библиотеката разполага с творби на унгарски автори и с българска литература, свързана с Унгария. В библиотеката могат да се намерят книги на български автори на унгарски език и унгарски заглавия на български език. Записването в библиотеката е безплатно. Книгите могат да се заемат за един месец, най-много по пет книги наведнъж. Библиотеката разполага преди всичко с литература на унгарски език. В читалнята можете да намерите унгарски и български всекидневници и списания главно на културна тематика. Списанията и ежедневниците не се заемат.

Работно време:
понеделник-четвъртък: 9.00-17.30
петък: 9.00-15.00

Полезни връзки